artikler

I 1912 holdt Anders Nielsen et længere foredrag om samarbejdet mellem landmænd og de landøkonomiske foreninger. Han sagde blandt andet: ”Saa langt tør jeg gaa, at vi har gode Betingelser for at avle Frø, derfor er vi interesseret i at faa et Navn som Frøland.” Først måtte der dog skabes en ensartet kvalitet.

Seks år tidligere var Dansk Landboforeningers Frøforsyning AmbA (DLF) oprettet. Baggrunden var netop de mange kvalitetsproblemer. Formålet var

at fremme avlen af godt frø og sædekorn og at lette omsætningen mellem avlere og forbrugere samt at skabe en lønnende afsætning af godt frø til ind- og udland.

Kvaliteten blev forbedret dels gennem kontrol og dels gennem forsøg med nye sorter. I øvrigt blev Anders Nielsen formand for det første kontroludvalg, der blev nedsat i 1913.

Siden voksede DLF støt og roligt, og i 1988 begyndte en serie opkøb og sammenlægninger. I 2009 fremstod DLF - nu står bogstaverne for Dansk Landbrugs Frøselskab - som holdingselskab for DLF-Trifolium A/S. Gennem hele forløbet er der forsket i forbedring af græssorterne. Det har i nutiden bragt selskabet ind på et omdiskuteret område: genteknologien.

Her er banen ikke altid så fri, som selskabet kunne ønske sig. For eksempel måtte det i 2005 opgive at markedsføre en gensplejset roe, fordi EU ikke ville godkende den. Senest opgav man i 2009 at genmodificere græs med øget næringsværdi. Græs blomstrer nemlig og spreder pollen. Det betyder, at det gensplejsede græs vil overføre materiale til de naturlige græsser – et forhold, der stadigt vækker politisk modstand.