artikler

„Enhver skal være sig selv, men ingen sig selv nok!“

Det var ord, der vandt genklang i bondebefolkningen i slutningen af 1800-tallet. Det gamle landsbyfællesskab var for længst afløst af „hver mand – sin gård“; men nu var der igen brug for sammenhold.

Manden, der formulerede budskabet, hed Anders Nielsen. I fyrre år arbejdede han for at samle bønderne – og det med en utrættelig energi, der ville have taget pusten fra de fleste. Han nåede da også store resultater. „Der er næppe nogen, som har med Landbruget at gøre, uden at de jo kender And. Nielsens Navn“, hed det i samtiden. Men han blev ikke kun berømt, også berygtet. For selv om rigtig meget lykkedes, var der også alvorlige nedture.

I det følgende vil vi fortælle om Anders Nielsen, og hvad der blev af den arv, han efterlod sig. Og så vil vi fortælle om hans kone, som også var noget ganske særligt! Fik vi i øvrigt fortalt, at de boede i Svejstrup, lige ovre på den anden side af Skanderborg?

Historien fortælles i vores virtuelle museum. I stedet for ting og sager i montrer, tilbyder vi dig en række billeder med tilhørende korte tekster. Med musen kan du klikke dig ind på det tema, du er interesseret i, og derfra klikke videre til de forskellige historier.

Rigtig god fornøjelse.