artikler

I 1975 solgte DAC sin cementproduktion til den gamle konkurrent, Aalborg Portland. I stedet gik man ind i databranchen. Senere blev De Smithske købt – det var den maskinfabrik, der i sin tid fremstillede turbinen på Vestermølle. Køb og salg forandrede DAC, der i 1991 ikke længere opfyldte betingelserne for at være et andelsselskab. Derfor startede en omlægning, som i 2005 førte til selskabets endelige afvikling.

Afviklingen er en historie for sig selv. I 1931 havde Marius Holt skrevet om DAC og om fabrikkens indflydelse på omgivelserne i Lindholm: „Her har Fabrikken bevirket en fuldstændig Forandring af Egnens Karakter.“ Nu var det tid at forandre tilbage!

Størsteparten af DAC’s arealer blev solgt, dengang cementproduktionen ophørte, men det gamle fabriksareal stod tilbage. De 17 hektar skulle sælges i forbindelse med DAC’s afvikling, og man drømte om at gøre arealet til et spændende bolig- og erhvervsområde. Desværre var området nedslidt og stod ikke i særlig høj kurs. Det viste sig også, at jorden var forurenet med tungmetaller efter de mange år som industriområde. Oven i det manglede kommunen penge og kunne derfor ikke deltage i projektet. Men den gav DAC frie hænder til at udforme lokalplanen, og med hjælp fra arkitekter og andre fagfolk blev der derefter udformet en komplet model for områdets fremtidige udseende. Undervejs blev arealet udstykket og solgt med de klausuler, der skulle til for at sikre, at helhedsplanen blev overholdt.

Op skød en hel ny attraktiv bydel – og DAC’s andelshavere fik deres jord godt betalt.