artikler

Anders Nielsen havde siddet i bestyrelsen for JAF i 27 år, da han i 1925 blev bedt om at gå. Kritikken var hård, men der var også dem, der tog ham i forsvar. Siden sagde JAF’s direktør, at Anders havde haft „den væsentligste Del af Æren for, at Selskabets Fundament blev saa godt“.

Og fundamentet var solidt. Krige og andre internationale kriser kunne i perioder forringe JAF’s indtjening, men selskabet blev aldrig væltet omkuld. Med ganske få undtagelser kunne andelshaverne hvert år indkassere et overskud. Også DAG førte en solid tilværelse med fortsat fremgang – også efter, at Anders i 1918 opgav formandssædet.

Forandringerne i landbruget op gennem 1950’rne og 60’rne stillede imidlertid nye krav til de to gamle forretninger. Derfor fusionerede JAF og DAG med ØA og LMAF i 1969. Den centrale opgave var stadigvæk import og eventuelt produktion af foderstoffer, gødning og kemikalier. Siden blev andre opgaver føjet til.

DLG var i 2009 Danmarks største grovvareselskab med mere end 28.000 medlemmer og cirka 5.000 medarbejdere. Men det var også en international koncern med en lang række datterselskaber og andre tilknyttede virksomheder. Af omsætningen på de knap 38 milliarder kr. i 2008 vedrørte godt en tredjedel den oprindelige indenlandske grovvarehandel. Af nye forretningsområder kan nævnes grøntsager til catering og detailhandel, salg af el, telekommunikation, potteplanter m.m.. Oven i det kommer DLG’s mange aktiviteter i lande som Polen, Tyskland, Sverige, Frankrig o.s.v.

Den moderne andelsforretning er blevet international.