artikler

Frederik 4. kunne ikke bo i København under pestangrebet i 1711. Han flyttede derfor til Koldinghus. Her traf han under et maskebal den 18-årige Anna Sofie Reventlow, som til daglig boede på Clausholm ved Randers.

Den 40-årige Frederik var allerede gift, men han blev vildt forelsket. Desværre var Anna Sofies mor imod forbindelsen. Kongen fandt dog en løsning. Han lod simpelthen Anna Sofie bortføre fra Clausholm til Skanderborg Slot. Der blev hun den samme aften viet til kongens venstre hånd. På den måde blev hun kongens kone nummer to uden dog at blive dronning. Det måtte hun vente med. Hele affæren var meget opsigtsvækkende. Den har helt sikkert givet anledning til megen snak på Vestermølle og i de andre hjem omkring Skanderborg sø.

I 1721 døde dronningen. Allerede dagen efter bisættelsen blev Anna Sophie viet til kongens højre hånd. Det hastværk blev der også snakket om. Siden har man opdaget, at Thomas Clausen, der giftede parret på Skanderborg Slot, slet ikke havde været præsteviet. Det første ægteskab var altså ikke gyldigt. Så var der jo ikke noget at sige til, at de havde travlt med at blive gift igen.

To måneder senere blev Anna Sophie kronet til dronning. Det skabte også røre, ikke mindst i den kongelige familie. Anna Sophie var nemlig ikke fyrstelig. Både arveprins Christian, hans hustru Sophie Magdalene og kongens søskende var utilfredse. Da Frederik 4. døde, blev Anna Sophie da også forvist til Clausholm.

Men hun havde sandelig været godt samtalestof inden da.