Vestermølle
Anders Nielsen
Fremtiden
på vej mod 2025
Kornets vej fra mark til forbruger
X
X
artikler
Befolkningstilvækst – fortsat stigende fødevarebehov
Hvordan kan vi brødføde en verden i de kommende årtier?
Får Malthus ret? Vil befolkningsudviklingen overhale fødevareproduktionen?
Fødevarekrisen: Årsag, konsekvenser og perspektiver
Hvordan undgår vi en ny fødevarekrise?
Landbrugets strukturudvikling og fremtidig finansiering – kan selvejet opretholdes?
Hvad er strukturudvikling, og hvad betyder den?
Hvad skaber strukturudviklingen? Årsager og drivkræfter
Strukturudvikling i landbruget - historisk set
Rammer og vilkår for den fremtidige strukturudvikling
Strukturudvikling i agro- og fødevareindustrien
Dansk landbrugs strukturudvikling frem til 2025
Ejerformer i dansk landbrug: Fortid, nutid og fremtid. Overlever selvejet?
Korn – Mel – Brød
Kornets vej fra mark til forbruger
Danmarks internationale konkurrenceevne på kornområdet
Grovvaresektoren
Andelsejet i grovvaresektoren – taber eller vinder?
Klima – Miljø – Energi
Bioenergi og bioethanol: En løsning på klima-, miljø- og energiproblemerne?
Landbruget som energi-producent
Miljø og udflagning - Kan dele af landbrugsproduktionen risikere udflagning?
Det bæredygtige landbrug – bioteknologi og økologi
Bioteknologi i landbruget - hvad er perspektiverne?
Økologi og GMO - kan det forenes?
Kornets vej …
Ofte skal kornet passere 3-5 led, før det havner i indkøbskurven som en mere eller mindre forarbejdet fødevare
Vi kan således købe kornet som gryn, mel, brød, øl, ethanol m.m.
Langt hovedparten af den danske kornproduktion er foderkorn. Dermed slutter kornets vej i indkøbskurven som „svinekød“ eller lignende
Jo mere kornet forarbejdes, og jo flere led, det passerer, desto mindre andel får landmanden af den endelige pris i supermarkedet.
Når det gælder brød, får landmanden kun ca. 5 pct. af brødets pris som betaling for det brødkorn, som er blevet anvendt.
Kornets veje fra mark til forbruger bliver i stigende grad internationale
Læs hele artiklen her